Obratite pažnju na svijetlozelene peteljke s krutim vrhovima, koje ne smiju biti previše tvrde i drvenaste.
Avokado je spreman za jelo kada mu je kora tamna, a on lagano mekan, ali ne kašast na dodir.
Odaberite cveklu koja je čvrsta i još pričvršćena na svoje crvene stabljike i svježe zelene vrhove. Cvekla bez njenih vrhova obično je starija, stoga je upotrijebite što je prije moguće.
Glavice trebaju biti čvrste i tamnozelene boje, izbjegavajte vrlo debele peteljke.
Potražite čvrstu mrkvu s relativno glatkom kožom. Nastojte izbjeći deblju mrkvu jer joj je sredina najčešće previše tvrda. Bolje kupiti mrkvu koja se prodaje pojedinačno od one upakirane, jer ponekad znaju ispuštati vlagu.
Potražite tamnozelene krastavce besprijekorne kore, čvrste na dodir.
Treba biti čvrst, svijetlozelene boje, bez tamnih mrljica ili promjene boje.
Odaberite patlidžan glatke kore, bez mekanih udubina ili promjene boje.
Potražite punašne i čvrste lukovice koje su potpuno obložene njegovom koricom nalik tkivu. Izbjegavajte one koji imaju zelene klice i naznake smeđe boje.
Potražite poriluk koji ima tamnozelene listove i bijele peteljke. Listovi koji imaju žute i smeđe mrlje obično su prezreli.
Potražite gljive bez tamnih mrljica. Svježe gljive nisu naborane.
Odaberite čvrsti krompir koji nema tamnih mrljica i pukotina.
Odaberite čvrsti smeđi luk koji je još uvijek obavijen kožom, bez zelenih klica ili gnjecavosti.
Odaberite crvenu papriku guste i glatke kože, bez mekih mrlja ili promjene boje.
Odaberite špinat koji je žive zelene boje, ne smije biti gnjecav, žut ili uveo.
Odaberite slatki krumpir koji nema pukotina ili mekih udubina.
Odaberite tikvice koje imaju čvrstu, tamnozelenu koru. Stare tikvice su mekane i naborane.